T C. Anayasa Mahkemesi
Mevcut askeri hakim miktarı, kadro ihtiyacını karşılamadığı takdirde, Yedek subay Okulunu bitirerek asteğmenliğe nasbedilenlerden; Hukuk Fakültesini bitirmiş ve hakimlik görevlerinden sayılan hizmetlerde bulunmuş veya avukatlık yapmış olup da bu kanuna göre lüzumlu şartlara sahip olanlardan yeteri kadar, (…) Milli Savunma Bakanlığınca askeri hakim sınıfına geçirilerek 16 ncı madde hükmüne göre atamaları yapılır. Bunlar, askeri hakimlerin hak ve yetkilerine sahip olurlar. Askerî hâkimlerin görev yerleri ve sıfatları ne olursa olsun emeklilik yaş hadleri diğer subaylar gibidir. Askerî hâkimlerin kanunlarda belirtilen yükümlülük sürelerini tamamlamaları hâlinde özel kanununda yazılı belli şartlar içinde emekliliklerini isteme hakları vardır. Emeklilik istemleri Millî Savunma Bakanı tarafından kabul edilir. Adli müşavirlik ve disiplin subaylığı ile Askeri Adalet İşleri Başkanlığı ve Askeri Adalet Teftiş Kurulu Başkanlığı kadrolarında veya askeri yargı ile ilgili idari görevlerde bulunan askeri hakimler hakkında da bu madde hükümleri uygulanır. Bu unsurlara göre her dosya için bir mesleki sicil notu takdir edilir. Bu notun takdirinde, davaya konu olan maddi eylem ve uygulanması istenen kanun maddeleri hakkındaki içtihatlarda bir değişiklik husule gelip gelmediği, davaya konu olan fiilin nevi ve mahiyeti. Askeri Yargıtay incelemeleri sonuçları ve düzen ve tertibi dikkate alınır. Leh ve aleyhe kanaat getirilmesine müsait olmayan işler için not verilmez.
- Zirâ, Ceza muhakemesindesoruşturma evresinde tedbir kararlarıyla görevli ve yetkili mercii, esasitibariyle, Sulh Ceza Hâkimi ya da (5 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren 3. Yargı Paketi ile Türkhukukuna dâhil olan) “Özgürlük Hâkimi”dir.
- Maddesine göre soruşturma aşamasında verilenhâkim kararı ile “İçeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi”nidüzenleyen 9.
Dava konusu kuralda yargı kararının kapsamına ilişkin herhangi birşart öngörülmediğinden mezkûr hükmün, çoğunluğun red gerekçesinde ifadeedildiği şekilde, ihalenin tamamen veya ana unsurlarının iptali hâlindeuygulanamayacağı şeklinde anlaşılması da mümkün değildir. Anayasa’nın “Piyasaların denetimi ve dış ticaretindüzenlenmesi” başlıklı 167. Maddesinin birinci fıkrasında, “Devlet,para, kredi, sermaye, mal ve hizmet piyasalarının sağlıklı ve düzenliişlemelerini sağlayıcı ve geliştirici tedbirleri alır; piyasalarda fiili veyaanlaşma sonucu doğacak tekelleşme ve kartelleşmeyi önler.”denilmektedir. Maddenin gerekçesinde de belirtildiği üzere, bu hükümle Devlete,piyasada fiilen veya anlaşma sonucu oluşabilecek tekelleşmeleri önleme ödeviyüklenmektedir. Bilime dayalı olması gereken tanı ve tedavi metotlarının insanyararına sürekli yenilik ve gelişme göstermesi, hizmet kalite ve beklentileriniçağın koşullarına yaklaştırmayı gerektirmektedir.
Ziradava konusu kural sadece birden fazla mahkemenin bulunduğu yerler için görevlimahkemeyi belirleme usulünü öngörmektedir. Dolayısıyla dava konusu kuralınhâkimlik teminatını, yargı bağımsızlığını ve mahkemelerin tarafsızlığınıolumsuz etkilediği söylenemez. Öte yandan belli bir hakkın mahkemede ileri sürülebilmesi yada hak arama hürriyeti kapsamında bir davanın açılabilmesi için öngörüleceksüreler hukuk güvenliği ilkesi gereği olup, adil yargılama hakkının ihlaliolarak değerlendirilemez. Maddesinde belirtilen hukuk devleti, eylem veişlemleri hukuka uygun, insan haklarına saygılı, bu hak ve özgürlükleri koruyupgüçlendiren, her alanda adaletli bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirereksürdüren, Anayasa’ya aykırı durum ve tutumlardan kaçınan, Anayasa ve hukukun üstünkurallarıyla kendini bağlı sayan, yargı denetimine açık olan devlettir. Maddesinde belirtilen hukuk devleti, eylem ve işlemlerihukuka uygun olan, insan haklarına dayanan, bu hak ve özgürlükleri koruyupgüçlendiren, her alanda adaletli bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirereksürdüren, Anayasa’ya aykırı durum ve tutumlardan kaçınan, yargı denetimineaçık, hukukun üstün kurallarıyla kendini bağlı sayan devlettir. F5651sayılı Kanunun 9/A maddesi ise yeni bir düzenleme olup, 6518 sayılı Kanun ileeklenmiştir.
6 kapsamındaki düzenlemelerindolayısıyla âdil yargılama ilkesinin uygulama alanının sadece mahkemedekiyargılama süreci değil, aynı zamanda bu süreçten önceki ve sonraki aşamaları dakapsadığını belirtmek gerekir. Gerekse 36.maddesinde adlî ya da idari vs. ya da soruşturma – kovuşturma makamı vs. ayrımıyapmadan, herkesin, yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak âdilyargılanma hakkına sahip olduğu düzenlenmiştir. Şu hâlde âdil yargılama ilkesikolluk ve Cumhuriyet savcılığı tarafından gerçekleştirilen duruşma öncesisoruşturmaları kapsadığı gibi, bir kararın infazı ile ilgili duruşma sonrasıuygulamaları da kapsar. Bu sebeplerle, 3359 sayılı Kanunun ek 7. Maddesi çerçevesindeyapılan ihalelere karşı açılan davalarda verilen yargı kararlarının sonuçsuzkalmasının yolunu açan dava konusu kuralın Anayasanın 2., 125. Maddelerineaykırı olduğu düşünülmektedir. İptali istenen ibarelerden “.üst hakkı tesisineyönelik hükümleri ile.” kısmına ilişkin ret kararı kanaatimizceisabetli olmakla beraber; “. ve 4 üncü maddesinin dokuzuncufıkrası.” ibarelerinin iptali talebinin de reddedilmesi isabetliolmamıştır\. Gizliliğinize ve güvenliğinize öncelik veriyor, güvenli bir oyun ortamı sağlıyoruz. mostbet casino\.
İptali istenen düzenlemenin devamında yapım işleri için “Sözleşmenintaraflarca karşılıklı sona erdirilmesine veya sözleşme değişikliklerine ilişkinhususlar sözleşmede belirlenir. Sözleşmenin sona erdirilmesi hâlinde kesinteminat mektubu iade edilir ve sözleşme konusu işlerin hesabı genel hükümleregöre yapılır.” kurallarına yer verilmiştir. Kişilerindoğrudan TİB’e yapabilecekleri bu talebe karşı TİB’in ne yapacağı maddeninüçüncü fıkrasında belirtilmiş ve buna göre Başkanlığın, kendisine gelen butalebi uygulanmak üzere derhâl Birliğe (Erişim Sağlayıcıları Birliği)bildireceği, erişim sağlayıcılarının da bu tedbir talebini derhâl, en geç dörtsaat içinde yerine getireceği öngörülmüştür. Burada önemlebelirtmek gerekir ki, tabiî hâkim ilkesi ve kezâ Anayasa’nın 37. Maddesi,olaydan sonra mahkeme kurulmasını yasaklamaktadır.